Imaš fotić, ali nemaš oko za fotkanje?

Pa krenimo od toga da imaš sreće, jer se sve može naučiti. Istina je da nekome to možda dolazi prirodnije nego drugima, ali znaš zašto to ništa ne znači? Ima ih toliko koji taj svoj talent nisu iskoristili ili ulagali u njega, da sad od toga nemaju ništa. Važno je samo da te zanima i da želiš učiti.

Od kuda krenuti s učenjem?
Znaš kako koristiti fotić ali ti fotke nemaju ono nešto? Na dobrom si putu, dodajmo malo koncentracije na kadriranje i svjetlo i voila! već se stvara tvoj prvi stil ? Fotke će biti dobre jer je oprema odlična, ali uz dodatak teorije dolazimo do pravog smjera.

Postoje neka pravila koja trebaš naučiti, i to ne zato što se bez pravila ne može fotkati nego zato što su ta pravila nastala zbog načina na koji mi svi reagiramo na fotke. Temelji se na tome kako ljudsko oko vidi fotografiju i na koji način ćemo to percipirati u mozgu, a kada to naučiš tvoje će fotke imati sasvim drugu dimenziju!

Ni ovdje ne ide bez vježbe
Sve se ovo uči kroz zadatke i postavljanje izazova. Ne mislim pod time da uzmeš fotić i odeš opaliti 300 različitih fotografija (ili 3000 poput mene, što je isto jedan od načina:), nego da ideš u to s određenim ciljem. Evo jedan primjer kako možeš početi trenirati svoje oko. Odaberi si jedan element koji želiš fotkati i na kojem ćeš učiti osnove. Neka to bude fotkanje jednog ili više predmeta. Izaberi neku lokaciju, park, klupu, grafit i fotkaj to pod različitim kutevima ovisno o inspraciji, i više puta u različito doba dana, zbog svjetla. Ako imaš određenu lokaciju ili put kojim se krećeš do nje, kreni fotkati. Tek tada ćeš zamijetiti koliko je kompleksna kadrovima ta “ jednostavna svakodnevna okolica”. Usput, pokušaj osvijestiti ove 3 stvari:

Kadriranje – odaberi glavni motiv fotke i obrati pozornost na to što ga okružuje i kako ti to prikazuješ, primjerice ako fotkaš klupu vidi li se na tvojoj fotki rub lampe koju ne želiš na fotografiji, ili baš želiš pa je svakako smještaš i režeš kadrom dok ne dobiješ odnos (čitaj ispod) koji ti se sviđa!
Zlatni rez / pravilo trećina – predstavlja zapravo odnos među veličinama elemenata na fotografiji i iza njega stoji puno toga. Za početak pokušaj vidjeti na kojoj fotki ti najbolje izgleda omjer glavnog motiva i svega što ga okružuje. Fotkajući razne kutove i kasnije doma pregledom fotki, znat ćeš što želiš već s idućom fotkom, a to je prvi korak ka vlastitom stilu fotkanja!
Svjetlo – što se tiče svjetla evo jedan trik, pokušaj fotkati crno-bijele fotke i prepoznati odnos svjetla na fotki, primjetiti kontraste i što oni naglašavaju, i onda to iskoristi kada fotkaš u boji!
Nakon par dana, skupi svoje fotke i pogledaj razlike. Pokušaj zamisliti da imaš pravo nekome pokazati samo jednu i moraš mu argumentima pokazati zašto je ta najbolja. Ovdje ne vrijede rečenice tipa “to je moja mačka, baš je slatka i zato je slika super”. Moraš pokazati, uz naravno svojeg ljubimca, još hrpu skrivenih pravila zbog kojih promatrač nije ni svjestan koliko je “tvoja mačka ljepša od ostalih”! ? Ovo, osim što je korisno, je i jako zabavno osvještavati, primjetiti ćeš kada probaš.

I to je to. Poveži se s fotografima, s ljudima koje zanima fotografija, istražuj, pokušavaj i samo uči. I još nešto, ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno mi se javi, mene ovaj dio učenja o fotografiji nije pustio već 15 godina.

— više na online tečaj fotoapratom

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top